Musiikin tyylisuunnan kehitys vuonna 2017

 

Mihin suuntaan musiikki, ja erityisesti populaarimusiikki tulevat kehittymään vuonna 2017? Ennustusten tekeminen on aina vaikeaa, mutta tietyt trendit alalla vaikuttavat jatkuvan. Vuosi 2017 ei varmastikaan tuo mitään mielettömiä järkytyksiä radioaalloilla ja klubeilla soivan musiikin tyylin kehityksessä. Tiettyihin trendeihin ja hiljaisiin signaaleihin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Isojen levy-yhtiöiden merkitys vähenee entisestään


Kansainväliset megaluokan levy-yhtiöt Sonyn, Virginin ja BMG:n tyyliin alkavat olla, jos eivät aivan täysin historiaa, niin ainakin lopullisesti menettäneet musiikkialan ylimmän vallan. Pienet, itsenäiset levymerkit ovat nousseet tilalle, ja artistit työskentelevät yhä useammin juuri pienemmillä yhtiöillä, jotka eivät ole levy-yhtiöitä sanan perinteisessä merkityksessä.

Pienten yhtiöiden nousun voisi kuvitella antavan artisteille enemmän vapauksia ja johtavan yhä mielenkiintoisempiin kokeiluihin myös musiikillisesti. Tämä potentiaali ei kuitenkaan ole vielä täysin toteutunut, ja onkin mielenkiintoista seurata, kuullaanko vuonna 2017 enemmän kokeellisempaan suuntaan kulkevaa musiikkia.

Streamauspalvelut ovat pitkälti ottaneet levy-yhtiöiden paikan, mutta eivät ainoastaan musiikin jakelukanavana. Spotifyn, Deezerin ynnä muiden rooli on yhä suurempi ja suurempi myös artistien promootiossa.

Live-esiintymisten arvo jatkaa nousuaan

Siinä missä levymyynnistä ja musiikin myynnistä saatujen tulojen määrä on pienentynyt, keräävät artistit yhä enemmän rahaa kiertueilta ja live-esiintymisistä. Festivaalien merkitys on jälleen kasvussa. Nykyisin bändin tai artistin pitää rakentaa ensin itselleen seuraajakuntaa netissä, lähteä sitten kiertueelle ja promota, promota, promota. Perusrakenne on siis edelleen sama kuin kymmeniä vuosia sittenkin.

Elektroninen musiikki on jo pitkään ollut valtavirtaa. Vuonna 2017 saatamme alkaa nähdä kyllästymistä monien mielestä kovin kliiniseen EDM-skeneen. Muodin puolelta ja yleisestikin yhteiskunnasta tulevat vaikuttimet saattavat alkaa näkyä populaarimusiikin puolella 90-lukulaisen bändimusiikin arvostuksen nousussa. Indie ja rock saattavat taas nousta isoiksi jutuiksi.

Tulevatko kapinallisuus ja virtuaalisuus?

Musiikin ja muusikkojen rooli viime vuosina mielipidevaikuttajina on vähentynyt. Tämä johtuu osaltaan varmasti juuri elektronisen musiikin ja sitä edeltäneen hyvän olon klubiräpin “epäpoliittisuudesta” ja hauskanpitoa korostavista ulkomusiikillisista arvoista. Kun valtaapitävä eliitti on arvoiltaan konservatiivista, voivat taide ja kulttuuri luoda vastavoiman. Kuka ties punkistakin tulee jälleen relevanttia pienten piirien ulkopuolella?

Virtuaalitodellisuus tulee olemaan tekniikan puolella vuonna 2017 SE iso juttu, väitetään. Läpimurto suuren yleisön tietoisuuteen tapahtui jo edellisen vuoden puolella, joten mikäli virtuaalilaitteet tulevat leviämään kuluttajien pariin voimakkaasti, tullaan myös musiikkiteollisuudessa tuottamaan sisältöä niille. Mitä tämä sitten tekee vaikkapa live-esiintymisille ja niiden tallenteille, jää nähtäväksi.