Indie, independent, itsenäinen. Jos indie tyylinä pitäisi määritellä lyhyesti, olisi sen määritelmä juuri itsenäisyys. Itsenäisyys isoista levy-yhtiöistä, itsenäisyys isoista muotitaloista. Omaehtoisuuden leima elää vahvana indie-tyylissä ja -estetiikassa.
Mistä indie sai alkunsa?
Musiikin puolella jo 50- ja 60-luvun Britanniassa isot levymerkit olivat nousseet asemaan, jossa ne kykenivät määrittämään kansakunnan, ja monien muidenkin kansakuntien, soittolistat niin radiossa kuin levylautasillakin. Tämä ei tietenkään miellyttänyt kaikkia – pop-musiikin liepeillä on aina ollut ihmisiä, jotka ovat olleet taipuvaisia vastakulttuurin eetokseen.
Monet isojen yhtiöiden hegemoniaan kyllästyneet artistit ja tuottajat alkoivat perustaa omia levymerkkejään, joiden kautta he voisivat julkaista musiikkiaan ilman taiteellisia kompromisseja, joita he joutuivat tekemään päivätyössään isojen merkkien kanssa. Usein näiden taiteellisesti kunnianhimoisten levymerkkien kohtalona oli kuitenkin nopea konkurssi tai tulla ostetuksi isomman yhtiön suojiin.
Jenkit, punkit ja grunge
Yhdysvalloissa itsenäisten levymerkkien menestyminen oli huomattavasti parempaa, sillä ne kykenivät liittymään yhtenäisiin verkostoihin, joiden avulla ne suojelivat asemiaan. Punkin ilmestyminen 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa Briteissä alkoi kuitenkin toden teolla merkitä indien nousua siinä mielessä kuin sen nykyään ymmärrämme. Punkista musiikki jalostui vielä hieman melodisemman rockin suuntaan ja sellaiset levy-yhtiöt kuin Factory, Cherry Red ja Creation alkoivat kiinnittää huomiota myös indie-musiikin estetiikkaan.
80-luvun lopun grungeaaltoa, joka lähinnä versosi Yhdysvaltain Seattlesta, ei sitäkään voi sivuuttaa indien synnystä ja jalostumisesta puhuttaessa. Grungessa myös bändien vaatetustyyli ja muu sukupolven estetiikka olivat vahvassa roolissa. MTV ja vastaavat televisiokanavat auttoivat osaltaan myös indiemusiikin leviämisessä – tämä oli aikaa, jolloin MTV oli vielä lähes yksinomaan musiikkiin ja musiikkivideoihin keskittynyt kanava, jolla oli omat erikoisohjelmansa eri genreille.
Jaottelu ei aina suoraviivaista
Mikä sitten on indietä ja mikä ei? Tämä on aina ollut vaikea kysymys, koska kyseessä on melko laaja kattokäsite erilaisille tyyleille. Myöskään levy-yhtiöiden puolella jako “major labeleihin” ja indie-yhtiöihin ei ole mitenkään selkeä. Briteissä indien kehityskulku on kulkenut punkista shoegazingiin, siitä Madchester-skeneen ja aina Britpopiin sellaisiin yhtyeisiin kuin Oasis, Blur ja vaikkapa Pulp. Ovatko miljoonia myyneet yhtyeet enää indietä?
Muodissakaan indie-tyyli ei tietenkään ole mitenkään yksiselitteinen suunta. Laaja yksimielisyys siitä, mitä indieen pukeutumisessa kuuluu, vallitsee lähinnä varmasti vain Converse-tennarien, ja nykyisin naisilla on jalassaan kiilakorkotennarit, ja flanellipaitojen suhteen. Myös itsetehtyjen vaatteiden ja vähemmän tunnettujen suunnittelijoiden tuotteiden käyttö on erittäin suosittua. Käsityöläisyyden ajatusta arvostetaan.