Musiikkiharrastus lapsella – miksi musiikin harrastaminen on tärkeää ja mitä eri tapoja musiikin harrastamiselle on

Musiikki on tärkeä osa jokaisen ihmisen elämää. Vastaavasti sillä on myös suuri rooli ihmisen kehityksessä ja siinä, millainen ihminen hänestä kasvaa, ja miten hänen aivonsa kehittyvät. Musiikki kulkee ihmisten mukana läpi elämän ja sen kuuntelulla on monia terveellisiä vaikutuksia. Esimerkiksi tunteiden kanavoiminen käy helpoiten musiikin avulla. Siispä onkin hyvin tärkeää tutustuttaa lapset musiikin pariin jo pienestä pitäen. Tämä tapahtuu suhteellisen helposti, sillä lapsille on olemassa useita musiikillisia harrastuksia, joista itselle voi valita mieluisimman. Tähän artikkeliin on listattu muutamia eri tapoja, joilla lapsi voi harrastaa musiikkia sekä tietenkin niiden hyötyjä lapsen kehitykselle.

Muskari eli musiikkileikkikoulu on yksi parhaista tavoista tutustuttaa lapsi musiikin maailmaan

Lapsella on hyvä olla harrastuksia jo ihan pienestä lähtien. Yksi hyvä harrastus vie musiikin pariin jo pienenä, nimittäin muskari. Muskarissa lapsi saa tutustua musiikin maailman, laulaa ja nähdä erilaisia soittimia. Täällä voi syttyä kipinä harrastaa musiikkia myöhemmälläkin iällä, ja lapsi oppii jo varhain, minkä tyyppisestä musiikkiharrastuksesta voisi tykätä. Muskari on todellakin antoisa harrastus ja kehittää lapsen aivoja musiikillisesti jo pienestä pitäen!

Laulamista voi harrastaa yksin tai kuorossa

Laulaminen on yksi parhaista musiikillisista harrastuksista, ja mikä parasta, sen suuntausta voi vaihdella yhtä usein kuin kynsilakkaa. Lapsi voi laulaa yksin tai kuorossa, mikä nyt tuntuu itsestä parhaalta. Sama laulaja voi laulaa useammassakin eri genressä ja vaihdella niitä mielensä mukaan. Laulamaan voi oppia, eikä sitä varten tarvitse opetella työläitä nuotteja. Laulamisen paras puoli on se, että sitä voi harrastaa missä ja milloin tahansa. Voit laulaa yksin kotona tai lavalla satojen ihmisten edessä. Mikään ei estä sinua puhkeamasta laulamaan vaikka kesken kauppareissun! Moni lapsi tutustuu lauluihin jo esimerkiksi lasten elokuvien kautta, joissa niitä käytetään usein tehokeinona. Onkin siis aivan normaalia, että lapsi alkaa osoittaa kiinnostusta laulua kohtaan jo varhain ja saattaa lauleskella itselleen tuttuja lauluja. Tätä lahjaa voidaan lähteä kehittämään, jolloin saatetaan saada aikaan maailmanluokan laulaja!

Soittimia on tuhansittain mistä valita

Toinen suunta musiikin harrastamiselle on tietenkin jonkin soittimen soittaminen. Tämä vaatii aikaa ja kovaa työtä, mutta soittamaan oppiminen on erittäin palkitsevaa ja todellakin opettelemisen arvoinen taito. Ihmiset ovat rakastaneet soittimia kautta aikain, ja yhä nykyäänkin on käytössä monia vuosisatoja vanhoja soittimia. Lapsen voi tutustuttaa useampaan soittimeen, ennen kuin hän tekee päätöksen siitä, mitä haluaisi alkaa harrastamaan ja opettelemaan kunnolla. Tärkeintä on se, että lapsi saa itse tehdä päätöksensä. Tällöin hän on motivoitunut opettelemaan, eikä jätä kallista leikkiä kesken. Harjoittelun työläys riippuu täysin soittimesta ja lapsi valitsee itselleen todennäköisesti kaikin puolin kiinnostavimman soittimen. Soittotaidon opetteluun menee aikaa, mutta siitä on iloa pitkään, sillä sitä ei hevillä unohda. Soittamaan voi opetella joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Soittamaan opettelu vaatii usein myös nuottien opettelua, mutta on niitäkin, jotka opettelevat tämän lahjan täysin korvakuulolta. Todellakin järkevä ja ajankäytön arvoinen harrastus aivan jokaiselle lapselle!