Matot auttavat kotistudion akustiikassa ja tuovat tyyliä tilaan

Kotistudion akustiikan säätämisessä kuntoon on aina oma hommansa. Akustiikkaan kannattaa kuitenkin panostaa, sillä asunnon akustiikalla on suuri vaikutus musiikkikokemukseen. Moni ei tule ajatelleeksikaan, että akustiset ratkaisut eivät ole kalliita toisin kuin laadukas musiikkilaitteisto, joka maksaa helposti tuhansia euroja. Kun olet valmis sijoittamaan suuren määrän rahaa äänentoistoon, niin tilan akustiikkaankin kannattaa panostaa samalla. Käymme tässä kirjoituksessa läpi, miten mattojen avuilla saat luotua paremman akustiikan kotistudioosi.

Tärykaiun poistaminen matoilla

Tärykaiku on ikävä akustinen ilmiö, jonka poistaminen ei kuitenkaan ole vaikea tehtävä. Tärykaiku kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti pois kotistudiosta. Haittavaikutuksena tärykaiussa on se, että se sekoittaa äänen stereokuvaa ja tekee äänestä sekavan kuuloisen. Tärykaiku muodostuu kahden vastakkaisen pinnan välille, esimerkiksi lattian ja katon. Maton avulla voidaan niin sanotusti absorboida (eli imeyttää) ääni mattoon. Kun ääni törmää mattoon, niin se ei kimpoa siitä pois vaan imeytyy siihen maton pehmeästä materiaalista johtuen.

Tärykaikujen poistaminen on yksinkertaista ja helppoa. Voit sijoittaa maton kotistudiosi lattialle, ja tärykaiku on historiaa. Mikäli studiotila on suurempi, niin mattoja kannattaa laittaa useampiin paikkoihin studiotilaan, eteistilasta lähtien. Saat eteisen matot tilattua kätevästi netistä, kuten kaikki muutkin matot. Kotistudion eteistilan matto on tärykaiun poistamisen näkökulmasta tärkeä, vaikka sillä ei olekaan yhtä suurta merkitystä kuin suurella matolla keskellä tilan keskellä.

Kaiun poistamisen lisäksi matoilla on luonnollisesti paljon muutakin tehtävää asunnossa. Ennen kaikkea niitä hankitaan sisustuselementeiksi ja suojaamaan lattiaan sekä hellimään jalkapohjia. Matoilla onkin suurta sisustuksellista merkitystä. Maton avulla voidaan tilaa tuoda haluttua tunnelmaa ja se voi täydentää tai rikkoa muuta sisustusta.

Eteistilassa matot ovat yleensä suorakulmion muotoisia eteisen muodon mukaisesti. Eteistilan mattoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että eteisessä ihmiset ottavat kengät pois ja jalka on kiva laittaa pehmeälle matolle. Eteiseen ei kuitenkaan sovi kovin helposti liikkuva matto. Muuten materiaalilla ei ole väliä. Voit siis valita maton tyylisi mukaan.

Piristä kotistudiosi ilmettä tyylikkäällä matolla

Kotistudion valintaa vaikuttaa esimerkiksi huoneen kulmikkuus. Tämä toisaalta pätee muihinkin huoneisiin, sillä nykyään huoneistojen arkkitehtuuriset valinnat suosivat kulmikkuutta aikaisemman pyöreiden sijaan. Erilaisilla pyöreillä matoilla ja muilla pyöreyttä tuovilla sisustusratkaisuilla voidaan kuitenkin tuoda pehmeyden tuntua kotistudioosi, jota monet haluavat. Pyöreys muotona on yhteydessä myös luovuuteen mielessä.

Sillä miten sisustat studiosi ja muut huoneet asunnossasi on suuri merkitys. Asuinympäristösi sisustuksella on suora vaikutuksensa mielesi maisemaan. Tutkijoiden mukaan pyöreillä muodoilla on mieltä rauhoittava vaikutus. Yksi huoneen matoista kannattaakin usein valita pyöreäksi. Kulmikkuus taas tuo vireyttä ja jopa tehokkuutta. Näin yksiviivaisia asiat eivät tietysti ole, mutta muodoilla on vaikutusta tunnelmaan. Muotojen lisäksi myös väreillä on vaikutuksensa. Pehmeät ja pastellinsävyiset värit tekevät kodikkaan ja pehmeän tunnelman tilaan. Räikeämmät värikokeilut ja radikaalimmat sisustusratkaisut tuovat luovuutta ja pirteyttä.

Pelkästään omassa päässä ei tarvitse näitä asioita pohtia, koska internetistä sisustusblogeista ja alan lehdistä löytyy runsaasti vinkkejä. Suosittuja materiaaleja matoissa tänä päivänä ovat erilaiset luonnonmateriaalit. Myös ekologisesti valmistetut kierrätysmateriaalit ovat entistä suosituimpia. Maton valinnassa kannattaa käyttää hetki aikaa ja katsoa kuvat läpi ennen tilaamista.