Rakenna oma treenikämppä – hyödynnä puutavaraa ja muuta materiaalia

Kaikki tietävät, miten tärkeää on treenata kotona, jos haluaa menestyä musiikissa. Menestyminen edellyttää usein sitä, että soittotunteja kertyy useampia jokaisena päivänä. Joskus jopa suurin osa ajasta menee treenaamiseen, jolloin hyvän lopputuloksen saavuttaminen on jälleen lähempänä. Yleensä ihmiset luulevat, että treenaamista varten tarvitaan suuri tila. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä jo kotona pystyy treenaamaan vaikkapa akustista kitaraa tai sähkökitaraa. Sitä varten tarvitsee ainoastaan pienen vahvistimen, joka sopii kotikäyttöön. Kotona huvikseen soittaminen onkin yksi parhaimmista tavoista päästä uudelle tasolle musiikissa. Kotona voi myös säveltää uutta musiikkia pelkästään akustista kitaraa tai kosketinsoittimia käyttämällä.

Jos kyseessä taas ovat bänditreenit, ne vaativat enemmän. Bänditreenejä ei voi toteuttaa kerrostaloasunnossa, sillä treeneistä kantautuva melu saisi todennäköisesti naapurit häiriintymään. Bänditreenejä varten tulee siis löytää jokin sopiva paikka, jossa on tilaa kaikille soittajille. Myös akustiikkaan tulisi kiinnittää huomiota. Tilasta voi tehdä akustisen omin avuin. Niin puutavara kuin kaikki muukin tarvittava löytyy kätevästi vaikkapa Byggmaxista. Kun seiniin lisätään akustiikkalevyjä, kuulostaa tilassa soitettu musiikki paremmalta. Monet nimittäin äänittävät ensimmäisiä demojaan juurikin treenikämpällä. Koska demot lähetetään levy-yhtiöille levytyssopimuksen toivossa, tulee niiden olla todella hyvälaatuisia. Huonolaatuisen demon vuoksi moni taidokas bändi voidaan hylätä. Demon äänittämiseen kannattaa siis käyttää aikaa ja siitä tulee tehdä viimeisen päälle laadukas, jolloin bändillä on paremmat mahdollisuudet menestyä.

Bändikämpän eristyksen rakentaminen

Bändikämppää rakennettaessa tai remontoitaessa kiinnitetään asiaa kahteen eri seikkaan. Toinen näistä on äänieristys ja toinen on akustiikka. Äänieristyksen taso riippuu siitä, miten lähellä asutusta bändikämppä sijaitsee. Jos omaan autotalliin haluaa rakentaa bändikämpän, voi silloin käyttää pienempää äänieristyksen tasoa. Valmiiden seinien päälle tehdään niin sanottu lisäseinä puutavarasta. Sen päälle laitetaan villaa ja sitten vielä cyproc-levyä päälle. Jos tämä ei riitä eristeeksi, voi päälle laittaa vielä toiset cyproc-levyt. Kun saumoihin lisää elastista silikonia, toimii sekin osittain äänieristyksenä. Ääni ei siis pääse ylittämään edessä olevaa massaa. Äänieristys perustuu nimittäin siihen, että massa on niin paksu ja jykevä, että ääniaalto ei pääse ohittamaan sitä. Äänieristystä rakentaessa tulee käyttää ainoastaan parhaimpia mahdollisia materiaaleja, sillä niiden avulla voi luottaa siihen, että saavuttaa parhaan lopputuloksen.

Bändikämpän akustiikka taas on kokonaan eri asia. Akustiikan parantamista varten ei tarvitse varsinaisesti remontoida, eikä tietää mitään rakentamisesta. Sen suhteen tulee kuitenkin olla todella tarkkana, sillä ainoastaan oikein asetetut akustiikkalevyt tuottavat halutun lopputuloksen. Yleensä treenikämpät tunnetaan siitä, että niissä kaikuu. Tällöin musiikki kuulostaa siis todella sekavalta, eikä sellaisessa paikassa voi esimerkiksi äänittää mitään. Monesti tilanne etenee siihen pisteeseen, että kaikki soittajat nostavat oman instrumenttinsa ääntä, jotta he voisivat edes kuulla omaa soittoaan. Tähänkin on kuitenkin olemassa monenlaisia ratkaisuja. Jos varsinaiset akustiikkalevyt ovat liian kalliita, voi seinille ripustaa mattoja tai muita kankaita. Toki ne eivät ole yhtä käteviä ja laadukkaita ratkaisuja kuin asiaa varten valmistetut levyt. Matoilla kuitenkin pääsee alkuun. Jos bändikämpälle halutaan saada erinomainen akustiikka heti alusta lähtien, tulee seinät vuorata akustiikkalevyillä. Tärkeintä niiden käyttämisessä on se, että levyt tulevat tiiviisti yhteen. Näin akustiikasta saa hyvän. Akustiikkalevyjä tulee ostaa sen verran, että niillä saa täytettyä kaikki treenikämpän seinät.