Treenatessa vaatteiden on tärkeää olla kunnossa: treenipaidat ja -housut, jalkineet sekä ulkoliikunnassa sään ja lajin mukaiset varusteet pitävät kehon hyvinvoinnista osaltaan huolta ja tarjoavat liikkumisen vapautta. Yhä useampi lukee treenivarusteiden joukkoon kuuluvaksi myös hyvät kuulokkeet, sillä musiikki on osa lähes jokaisen liikkujan treenejä.
Musiikin kuuntelu ei ole turhaa touhua, sillä musiikilla on tutkitustukin todettu olevan vaikutuksia treenaamiseen. Mikäli treeni on yksitoikkoista tai kovin raskasta, itselleen mieleisen musiikin avulla voi saada lisää energiaa ja irrottaa ajatuksensa treenitilanteesta. Jokainen musiikkia kuunnellut on kokenut myös sen, miten musiikki auttaa pinnistelemään ja saamaan itsestään vielä vähän irti siinäkin tapauksessa, kun voimat tuntuvat jo olevan lopussa.
Nopeatempoinen musiikki tsemppaa ja laittaa liikkumaan vähän kuin itsestään, joten se sopii erityisesti varsinaiseen treenaamiseen. Rauhallisempaa musiikkia kannattaa valita esimerkiksi alku- ja loppuverryttelyyn sekä hitaisiin ja nautinnollisiin venyttelyihin. Musiikin tempoa vaihtelemalla onkin helppo säädellä sitä intensiteettiä, jolla liikutaan.
Luo oma soittolista liikkumiseen
Asiantuntijat suosittelevat, että liikkumisen tueksi laadittaisiin omia soittolistoja. Se, mitä kappaleita tai minkä tyylistä musiikkia listalla on, on luonnollisesti oma valintasi. Tiedät itse parhaiten, mikä musiikki motivoi juuri sinua aivan samoin kuin tiedät, minkälaiset kengät tai treenipaidat tuntuvat parhailta juuri sinun ylläsi. Luota itseesi ja omaan makuusi!
Mikäli kuuntelet musiikkia puhelimeltasi, kiinnitä treenivaatteita valitessasi huomiota myös siihen, missä säilytät puhelintasi treenin aikana. Monet takit ja housut sekä jopa treenipaidat sisältävät sopivia taskuja tähän tarpeeseen. Mikäli tällaista ei ole, hyvä vaihtoehto on juoksuvyö tai -laukku.
Tutkimusten mukaan kaikki musiikki on treenaamiselle hyödyllistä, mutta hyödyllisintä on, mikäli musiikki vastaa joko askelnopeutta tai harjoituksen nopeutta. Omaa makuaan vastaan ei tietenkään kannata kuunnella väkisin mitään, vaan treenimusiikin toimivuus lähtee siitä, että se miellyttää omaa korvaa.
Kuuntele, nauti ja innostu
Mikäli treenaat ulkona, muista pitää äänenvoimakkuus kuulokkeissa sillä tasolla, että kuulet ympäristön äänet. Näin vältyt vaaratilanteilta, sekä myös kuulon vaurioitumiselta. Kun olet kuunnellut jonkin aikaa treenimusiikkilistaasi, huomaat todennäköisesti sen toimivan motivaation lisäksi oikeaan tunnelmaan virittäjänä. Aivot osaavat vaihtaa tutun musiikin kuullessaan ikään kuin treenausvaihteen päälle.
Kun lisäboosti on tarpeen viimeisiin liikkeisiin tai askeliin, musiikkiin keskittyminen auttaa jaksamaan. Se keskittää ajatukset musiikkiin sen sijaan, että miettisit liikkeen tuskaisuutta, arkisia huolia tai vaikkapa salin kanssatreenaajia. Musiikki sulkee keskittymistä häiritsevät asiat ulkopuolelle, ja tekee parhaimmillaan treenaamisesta miltei meditatiivista.