Miksi soittimet ovat niin kalliita?



Kuka tahansa musiikkia harrastava ja jotain musiikkisoitinta soittanut tietää, ettei kyseessä välttämättä ole mikään ihan halpa harrastus. Joku saattaa myös kyseenalaistaa sen, onko monen tuhannen euron arvoisen viulun ostaminen sen arvoista, mikäli soitinta soittaa kerran viikossa. Useimmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että musiikki on hieno harrastus. Senpä vuoksi monet vanhemmat ovat valmiita sponsoroimaan musiikkiharrastuksen myös lapsilleen, sillä siitä on iloa pitkälle tulevaisuuteen.

Mitä tehdä jos musiikkiharrastus maksaa liikaa?

Musiikkia voi harrastaa, vaikkei rahatilanne olisikaan paras mahdollinen. Kaikilla ei ole varaa lampsia soitinkauppaan ja ostaa viimeisintä mallia haluamastaan instrumentista. Kriteerit ammattitason muusikon ja harrastelijan soittimien välillä eroavat suuresti, ja mikäli musiikkia soittaa vain silloin tällöin ja lähinnä omaksi ja lähipiirinsä iloksi, kelpaa soittopeliksi perustasonkin soitin. Usein suosituimmat soittimet kuten ukulele, kitara ja koskettimet ovat tarjolla hyvin laajassa hintahaarukassa, joten valinnanvaraa riittää aina muutaman kymmenen euron soittimesta jopa tuhansien eurojen hulppeisiin soittimiin.

Etenkin jos haluaa panostaa soittimeen, saattaa sitä varten joutua säästämään pitkän aikaa tai vaihtoehtoisesti ottamaan Lainaa mahdollisimman edullisella korolla. Soittimia on mahdollista myös vuokrata joistain soitinliikkeistä ja myös kirjastojen soitinvalikoima on yllättävän laadukas. Myös käytetyt soittimet ovat erinomainen vaihtoehto, sillä esimerkiksi netissä tai musiikkikoulujen ilmoitustauluilla myydään pilvin pimein erinomaisella hinta-laatusuhteella varustettuja vähän käytettyjä instrumentteja aina pianoista kontrabassoihin ja kokonaisiin rumpusetteihin.

Miksi jotkut soittimet maksavat niin paljon?

Musiikkialan liikkeessä soittimien hintoja tutkaillessa päätä huimaa, sillä halutessaan soittimeen saa uppoamaan suuria summia rahaa. Vaikkei sitä välttämättä tule ajatelleeksi, ovat soittimet ylellisiä esineitä, joista monet on valmistettu käsin harvinaisista materiaaleista ja toisinaan rajoitetuissa erissä. Esimerkiksi laadukkaan kitaran valmistaminen on todellista käsityötä, sillä loputtomaan muotoiluun, hiomiseen, maalaamiseen, lakkaamiseen ja testaamiseen kuluu soitinrakentajalta valtavasti aikaa. Soittimen hankintaan kannattaakin suhtautua samaan tapaan kuin mihin tahansa sijoitukseen. Ammattitason valokuvaajat ovat valmiita maksamaan tuhansia euroja hyvästä kamerasta, ja joillekin kalliit käsilaukut ovat hankkimisen arvoisia, sillä niiden jälleenmyyntiarvo pysyy usein hyvänä.

Mikä on loppujen lopuksi kallista?

Kun soittimen hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi, on aluksi syytä miettiä kaikessa rauhassa realistisesti omaa tarvetta sekä sitä, kuinka valmis soittimeen on valmis käyttämään rahaa. Sen sijaan, että soittimen hintaa päivittelisi, kannattaa miettiä, kuinka kauan sen valmistamisessa on kestänyt. Useinkaan halpa soitin ei välttämättä ole se kestävin valinta pitkällä tähtäimellä. Lisäksi faktaa on se, ettei mikään ole niin kaunista kuin upeasti muotoiltu kuusesta tai eebenpuusta valmistettu viulu tai kullan- ja messinginhohtoinen upeilla yksityiskohdilla varustettu saksofoni! Myös jälleenmyyntiarvo on syytä pitää mielessä – siistikuntoinen soitinkin on helppo myydä eteenpäin, joten loppujen lopuksi hankinta ei ole välttämättä kovinkaan tyyris.